To ja może dodam od siebie jak przygotować słynną zupę kapuścianą .
Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc nawet mało wytrawni kucharze na pewno sobie z nią doskonale poradzą.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
6 sztuk posiekanej cebuli
2 zielone papryki lub na przykład 1 czerwona i 1 żółta
pęczek selera naciowego
6 świeżych pomidorów, ewentualnie pomidory z puszki
przyprawy: chilli, pieprz, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa oczywiście myjemy (pomidory przedtem po sparzeniu obieramy ze skórki), a następnie kroimy w dosyć drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlewamy łyżkę stołową oleju, tłuszcz rozgrzewamy, po czym wszystkie warzywa oprócz cebuli wrzucamy na olej. Podsmażamy to razem dłuższą chwilę, prawie do uzyskania miękkości, a na koniec dodajemy pokrojoną cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż staną się zupełnie miękkie. Na koniec należy dodać przyprawy: chilli, pieprz, czosnek, curry, pietruszkę, koper, bazylię - wszystkie do smaku, należy jednak pamiętać, aby nie dodawać soli.
tę samą zupę można spożywać kilka razy dziennie, za każdym razem tylko ją przed nałożeniem na talerz podgrzewając.