Jeszcze lepszym pomysłem jest spożywanie w ciągu dnia pięciu niewielkich posiłków. Wówczas nie tylko nie będziemy głodni, ale też organizm doskonale sobie poradzi z trawieniem spożytych dań.
Śniadanie powinno zostać zjedzone nie później niż między godziną 6.00 a 10.00, przy czym powinno stanowić ok. 30% dziennie spożytych kalorii. W tym posiłku należy organizmowi dostarczyć węglowodanów i białka, dlatego doskonale sprawdzą się produkty zbożowe, połączone z mięsem drobiowym lub nabiałem (np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z szynką drobiową lub jajkiem).
Pierwszy głód warto zaspokoić drugim śniadaniem, tu bardzo dobrze swoją rolę spełni jakiś owoc, warzywo, jogurt czy szklanka świeżo wyciśniętego warzywnego lub owocowego soku.
Obiad zjadamy w godzinach 12.00-14.00, powinien on zawierać w swoim składzie produkty bogate w skrobię oraz warzywa, białko oraz małe ilości tłuszczu. Obiad nie powinien być jednak zbyt syty, choć mimo wszystko powinien być najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia.
Pomiędzy obiadem a kolacją warto jeszcze znaleźć czas na lekki podwieczorek. Tu znowu doskonale sprawdzi się owoc, warzywo lub sok świeżo z nich wyciśnięty, jogurt czy nawet jakiś naprawdę lekki, słodki deser.
Najlepszą porą na kolację jest godzina pomiędzy 17.00 a 19.00, ewentualnie nie później niż ok. 3 godziny przed położeniem się do snu. Kolacja powinna być lekka, ale bogata w mikroelementy i witaminy. Najlepsza będzie sałatka lub warzywa przyrządzone na parze.