Nie jest tajemnicą, że miód Manuka obecnie jest jednym z droższych produktów. Na jego cenę składa się nie tylko jego wyjątkowość pod względem biologicznym (wspomniane już właściwości) ale sam proces powstawania. Zwróćmy uwagę, że oryginalny miód Manuka powstaje z krzewu Manuka, który występuje na terenach Nowej Zelandii i południowych częściach Australii. Co ważne, są to czyste, naturalne tereny. Cechą miodu Manuka, o ile tak można to określić, jest methylglyoxal. Jest on substancją aktywną, która posiada właściwości antybakteryjne i antywirusowe, co zostało już przebadane i udowodnione.
Na świecie prowadzone były i nadal są badania nad właściwościami miodu Manuka. Jedne z najnowszych wyników badań dotyczą działania miodu Manuka na komórki nowotworowe. Wyniki wskazują na wyjątkową właściwość miodu - a mianowicie właściwości hamujące rozwój różnych typów komórek nowotworowych min. raka skóry, piersi a także jelita grubego.
Nie jest to oczywiście lek, ale z pewnością jest to produkt naturalny, który warto dogłębnie zbadać i poznać.