Dieta Atkinsa należy do zupełnie nowatorskich metod odchudzania. Wbrew wieloletnim opiniom, że spożywanie tłuszczu jest prostą drogą do otyłości, dieta ta zaleca właśnie takie rozwiązanie. Jeść tłustą golonkę, sery, jajka i chudnąć? To wszystko okazało się możliwe dzięki dr Atkinsowi. Zastąpił on spożycie węglowodanów tłuszczami i w ten sposób pozwolił chudnąć setkom swoich pacjentów. Niestety, dieta ta ma również szereg minusów. Eliminując z posiłków świeże owoce i ograniczając warzywa, dieta ta może prowadzić do niedoborów ważnych witamin i mikroelementów. Brak węglowodanów może prowadzić do obniżenia funkcji intelektualnych i koncentracji. Dzieje się tak, ponieważ głównym paliwem dla naszego mózgu jest glukoza. Najważniejszą sprawą jest jednak niekorzystny wpływ spożywania dużej ilości tłuszczów nasyconych na nasze serce oraz naczynia. Dieta bogata w cholesterol to jeden z czynników sprzyjających zawałom serca i udarom mózgu.