Temat: Cukier trzcinowy
Wiele dobrego (w porównaniu z buraczanym) słyszałam na temat właściwości cukru trzcinowego, Jest to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, przy czym w procesie obróbki nie oddziela się melasy i kryształków. Może przybierać barwę od złotawej do ciemnobrązowej, wykorzystywany jest jako ważny składnik zdrowej kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, ale też na przykład meksykańskiej.
Brazylijski, brązowy cukier trzcinowy bogaty jest w związki mineralne, w tym w żelazo (w pięciogramowej łyżeczce zawiera aż 0,10 mg tego pierwiastka), które wzmacnia naszą odporność, poprawia wytrzymałość i wzmaga aktywność fizyczną, ponadto jest odpowiedzialne za dostarczanie tlenu do wszystkich tkanek. Cukier trzcinowy jest również źródłem wapnia, magnezu, miedzi, witamin B6 i B12 oraz śladowych ilości jodu. Jego struktura przypomina bułkę tartą, natomiast smak podobny jest do skrystalizowanego miodu, ale jest mniej kaloryczny (373 kcal) i mniej słodki od cukru buraczanego.
Czy używacie cukru trzcinowego? Jaką rolę pełni w Waszej kuchni?