1

Temat: Cukier trzcinowy

Wiele dobrego (w porównaniu z buraczanym) słyszałam na temat właściwości cukru trzcinowego, Jest to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, przy czym w procesie obróbki nie oddziela się melasy i kryształków. Może przybierać barwę od złotawej do ciemnobrązowej, wykorzystywany jest jako ważny składnik zdrowej kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, ale też na przykład meksykańskiej.

Brazylijski, brązowy cukier trzcinowy bogaty jest w związki mineralne, w tym w żelazo (w pięciogramowej łyżeczce zawiera aż 0,10 mg tego pierwiastka), które wzmacnia naszą odporność, poprawia wytrzymałość i wzmaga aktywność fizyczną, ponadto jest odpowiedzialne za dostarczanie tlenu do wszystkich tkanek. Cukier trzcinowy jest również źródłem wapnia, magnezu, miedzi, witamin B6 i B12 oraz śladowych ilości jodu. Jego struktura przypomina bułkę tartą, natomiast smak podobny jest do skrystalizowanego miodu, ale jest mniej kaloryczny (373 kcal) i mniej słodki od cukru buraczanego.

Czy używacie cukru trzcinowego? Jaką rolę pełni w Waszej kuchni?

2

Odp: Cukier trzcinowy

W moim domu cukru trzcinowego używa się od kilku lat właściwie do wszystkiego co wymaga posłodzenia. Jest zdrowszy od zwykłego i ma mniej kalorii, a to wszystko jest bardzo ważne. Nawet lekarze przestrzegają, że słodkości nie są zdrowe, więc jeśli już musimy korzystać z cukru to jedynie z trzcinowego.

3

Odp: Cukier trzcinowy

Cukru trzcinowego używam do grzańca- grzanego wina np. Bardzo dobrze się komponuje. Nie za bardzo używam w swojej kuchni cukru w ogóle nawet nie słodzę kawy czy herbaty ale na wszelki wypadek stoi sobie. Od czasu do czasu piekę babeczki i wtedy się przydaje, ponieważ wolę ten niż biały. Zresztą babeczki przybierają wtedy taki ładny kolor.

Odp: Cukier trzcinowy

Wartość energetyczna cukru trzcinowego jest podobna do cukru buraczanego. Trzcina cukrowa zawiera jednak większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych.