1 Ostatnio edytowany przez juli_aa (2018-06-07 08:40:44)

Temat: Witamina C, a cukrzyca

Witam, jakiś czas temu zaczęły sie u mnie problemy związane z niedoborem witaminy C. Zażywałam różne tabletki uzupełniające i suplementy diety, ale niestety ciągle bez zmian. Nie pogarsza się, ale też nie polepsza. Robiłam badania pod kątem zaburzeń wchłaniania w jelicie, ale wyszło ze wszystko jest w porządku. Jestem cukrzykiem i nie mogę sobie pozwolić na jedzenie wszystkiego. Przeczytałam tutaj dziennikarstwoobywatelskie.pl/lifestyle/suplementy-diety-nie-maja-sensu/ że powodem mojej dolegliwość może być za mało owoców i warzyw z tą witaminą. Faktycznie, jem ich dość mało. Wiecie może jakie warzywa i owoce mają dużo witaminy c, ale są bezpieczne dla cukrzyków? Nie mówię tu oczywiście o takich owocach jak cytryny, myślę o mniej znanych, egzotycznych, albo o takich o których nie wiemy, że zawierają witaminę C

2

Odp: Witamina C, a cukrzyca

A co z warzywami? One mają niski IG a mają dużo witaminy C, np szpinak, pietruszka, lepiej je też jeść na surowo w ostateczności możesz zrobić sobie smootie

3 Ostatnio edytowany przez jmali (2018-07-03 09:34:19)

Odp: Witamina C, a cukrzyca

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, które zawierają witamine Ci to polecam
cytryna
pomidor
mandarynka
mango
truskawka
kiwi
czarna pożeczka
brokuł gotowany
brukselka
jarmuż
papryka

Na stronie jest to opisane: https://leksykonwitamin.pl/witamina-c/witamina-c/