1

Temat: Chleb bezglutenowy

Od jakiegoś czasu próbuję upiec mojemu dziecku chleb bezglutenowy, z
różnych przepisówi mi nie wychodzi. Nie wiem dlaczego. Albo jest
zakalec, albo za słodki, albo twardy jak kamień. Może któraś z was
ma już sprawdzony przepis i proporcje i może mi doradzić?

2 Ostatnio edytowany przez Ves (2019-07-04 13:09:40)

Odp: Chleb bezglutenowy

detere napisał/a:

Od jakiegoś czasu próbuję upiec mojemu dziecku chleb bezglutenowy, z
różnych przepisówi mi nie wychodzi. Nie wiem dlaczego. Albo jest
zakalec, albo za słodki, albo twardy jak kamień. Może któraś z was
ma już sprawdzony przepis i proporcje i może mi doradzić?

Polecam te składniki:
500 g mieszanki chlebowej ( u mnie bezglutenowa Mąka Mix B marki Schar)
• 500 ml wody
• 3 łyżki oleju z oliwek lub konopnego
• 2 łyżeczki drożdży suszonych piekarniczych lub około 30 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka czubata cukru
• 1-2 łyżki chia lub siemienia lnianego
• 2 łyżki hemp, czyli ziaren konopi łuskanych lub innych ziaren oleistych czy orzechów
• 2 łyżki mieszanki ziół do chleba lub ulubionych ziół

Tak naprawdę jednak przygotowanie pieczywa nie jest takie proste jak się wydaje i jeśli naprawdę tak Ci nie wychodzi to moim zdaniem powinnaś kupić juz gotowe....Sama ostatnio zamawiam tutaj
https://bezgluten.pl/sklep/90-pieczywo-bezglutenowe