Temat: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Każdy z nas chyba słyszał o kwasach omega-3. Wspomagają odporność, chronią przed alergią, wzmacniają serce - o tych tłuszczach mówi się same dobre rzeczy, ale czy naprawdę wiemy czym one są i jaką rolę spełniają w naszym organizmie?

http://kobiecezdrowie.pl/art/omega.jpg

Co to są kwasy tłuszczowe Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych. Potrzebuje ich każda komórka organizmu. Problem w tym, że on sam nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy je spożywać wraz z pożywieniem lub jako suplementy. Kwasy omega-3 są wyjątkowo ważne, zwłaszcza dwa z nich, nazywane w skrócie DHA i EPA. To dzięki nim powstają tzw. hormony tkankowe, które „rządzą” m.in. układem odpornościowym, pokarmowym i nerwowym. Kwasy omega-3 wchodzą również w skład błony każdej komórki. Można powiedzieć, że decydują o „wpuszczeniu” do jej środka składników odżywczych. Są ważne dla całego organizmu. Bez nich nic nie będzie prawidłowo funkcjonować. Omega-3 wpływają też korzystnie na serce, są pomocne w zapobieganiu alergii. Kwasy Omega-3 stosowane w większych dawkach zapobiegają objawom ubocznym radioterapii. Wyniki badań potwierdzają również działanie antyrakowe kwasów omega-3.

Kto potrzebuje kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 powinno się podawać już nawet bardzo małym dzieciom. Jeżeli dziecko nie jest karmione piersią warto mu podawać mieszanki mleczne wzbogacone omega-3. W kobiecym pokarmie znajdują się bowiem kwasy omega-3, zarówno DHA, jak EPA. Dlatego maluszkowi ssącemu pierś nie trzeba podawać kwasów omega-3. Poza w/w przykładem, kwasy omega-3 są polecane wszystkim, w każdym wieku, bez względu na płeć.

Gdzie znajdują się kwasy omega-3 w pożywieniu?

Krąży teoria, że kwasy omega-3 znajdują się głównie w rybach. Tak, ale nie we wszystkich. Najwięcej omega-3 znajdziemy w rybach morskich (śledź, makrela, łosoś, dorsz, flądra, halibut), szczególnie z zimnych mórz północnych. Jeśli chodzi o ryby słodkowodne, to dużo omega-3 zawiera jedynie pstrąg. Po to, by zapewnić odpowiednie ilości kwasów omega-3 trzeba jeść ryby co najmniej raz w tygodniu (najlepiej dwa). Ryby są najlepszym, ale nie jedynym źródłem kwasów omega-3. Znajdują się one także np. w olejach. Jednak w olejach s również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Owszem, korzystne dla organizmu, ale nie może ich być za dużo w stosunku do omega-3 (bo wtedy nie powstaną te ważne hormony tkankowe). Najbogatszym w kwasy omega-3 olejem jest rzepakowy. Zawiera więcej dobrych tłuszczów niż inne oleje czy nawet oliwa z oliwek. Omega-3 znajduje się także w orzechach włoskich, nasionach lnu, soi , zielonych warzywach (sałata, brokuły), ale w niewielkich ilościach.

Niedobór kwasów omega-3

Zasadniczo nie odczuwamy niedoboru omega-3, ale kiedy przez długi czas nie dostarczamy go organizmowi możemy spodziewać się wystąpienia gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia. U dzieci oraz osób młodych objawia się to zwiększoną podatnością na wszelkie infekcje oraz niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. W przypadku osób dorosłych dostarczanie zbyt małej ilości kwasów omega-3 zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz może przyczynić się do rozwoju różnego typu nowotworów. Brak lub przyjmowanie tego rodzaju kwasów w niedostatecznych ilościach przyśpiesza również proces starzenia się organizmu, wpływa na obniżenie samopoczucia, sprzyja występowaniu nerwic oraz stanów depresyjnych. Problemy skórne typu łuszczyca, łupież łojotokowy oraz zwykły, suchość skóry twarzy i rąk również są reakcją organizmu na brak odpowiedniej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niedobór DHA powoduje zaburzenia widzenia u dzieci. W rozwoju umysłowym człowieka kluczowe znaczenie mają pierwsze 2–3 lata życia. Małe stężenia DHA u dzieci mogą być także przyczyną zespołu aktywności psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). W celu uniknięcia niedoboru kwasów omega- 3, dla tych, którzy nie lubią ryb albo jadają ich za mało, wyprodukowano tran (wyciąg z wątroby np. dorsza) oraz kapsułki omega-3 (odpowiednio spreparowany tłuszcz pochodzący z całej ryby). Suplementy przeznaczone są też dla osób zagrożonych (albo chorych) np. miażdżycą, reumatyzmem, chorobą Alzheimera, a także dla tych, którzy chcą wzmocnić organizm .

Nadmiar kwasów omega-3 także szkodzi!

Z drugiej strony należy pamiętać o nieprzekraczaniu zalecanych dawek omega-3, gdyż ich nadmierne spożycie, tak samo jak niedobór, ma bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Przedawkowanie grozi udarem krwotocznym, a nawet podniesieniem poziomu złego cholesterolu. Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia).

Kwasy omega-3 korzystne dla kobiet

Dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci wskazane jest jedzenie ryb morskich nie więcej niż raz w tygodniu. W zamian dieta tych osób powinna być wzbogacona o suplementy w kapsułkach, na przykład tran. Doskonałe rezultaty  w czasie ciąży przynosi smarowanie skóry narażonej na rozstępy. Kwasy Omega-3 bardzo dobrze wpływają na kondycję skóry. Działają zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Wsmarowując preparat w skórę można zauważyć poprawę sprężystości i jakości skóry.Dla kobiet w okresie menopauzy warto wspomnieć, że kwasy omega-3 wpływają na polepszenie gęstości kości, zwiększenie wchłaniania wapnia, zmniejszają szybkość ubytku masy kostnej.

Podsumowując, kwasy omega-3 to samo zdrowie, polecane dla ludzi w każdym wieku, bez różnicy na płeć oraz stan zdrowia. Więc włączmy go jak najwięcej do naszej diety, byśmy mogli dłużej cieszyć się zdrowiem.

J.Juszczyk

2

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Witam.Mam pytanie.Czy nadmiar kwasu omega-3 może powodować puchnięcie nóg w okolicach kostki tak ze jej nie widać?Czy może powodować zatrzymanie wody w organizmie?Jem dużo łososia.

3

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

W tym przypadku to raczej problem soli zawartej w łososiu a nie omega 3 :-)

4

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Co może powodować jeszcze opuchniecia nóg oprócz soli.nigdy tak nie miałam.czy to może też być wina sterydów?

5

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Witaj Monica,
jak wynika z opisu dollegliwości prawdopodobnie masz problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Najczęściej dotyczy on kobiet miesiączkujących i pojawia sie w 2 fazie cyklu. Oprócz objawów puchnięcia moze się objawiać podobnie jak PMS, czyli może wywoływać rozdrażnienie, zmienność nastrojów, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy też senność. Podstawą przeciwdziałania takiemu zjawiskowi jest zmiana sposobu odżywiania, ponieważ głównie zła dieta jest tego przyczyną. Przede wszystkim należy pić dużo płynów, głównie wodę mineralną o niskiej zawartości sodu oraz moczopędne i uspokajające herbatki ziołowe. Należy ograniczyć spożycie soli (pamiętając że wędliny i sery również ją zawierają oraz spożywany przez Panią w dużych ilościach łosoś). Jeżeli trudno nam się odzywczaić od soli, możemy zaopatrzyć się w sól w aptece o niskiej zawartości sodu, a posiadająca w składzie potas. Regulacji ppoziomu organizmu sprzyja ruch, czyli umiarkowany wysiłek fizyczny jest jak najbardziej zalecany. Polecam również suplementy diety pomagające w usuwaniu nadmiaru wody w organizmie, np. Nefrotabs bądź Aqua-Femin, z zastrzeżeniem iż nie mogą być one stosowane u osób mających problemy z nerkami i sercem oraz łącznie z lekami moczopędnymi. Zewnętrznie można stosować dermokosmetyk Vichy Aqua Destock, usuwa on nadmiar wody z organizmu oraz pomaga w walce z cellulitem, lecz jest to drogi preparat.
Co do drugiedo pytania, czy może to być spowodowane zażywaniem sterydów -(steroidów)moja odpowiedzieć brzmi jak najbardziej tak!
Leki te mają ogromny wpływ na nerki i gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Im dłużej są ona zażywane tym większa szansa na pojawienie się ich skutków ubocznych, które mogą zaistnieć nawet długi czas od ich ostatniego spożycia. Jeżeli problemy z puchnięciem kostek trwają już długo, niezbędna jest wizyta u lekarza w celu zmiany sposobu leczenia. Jeżeli jednak opuchnięcia pojawiają się sporadycznie lub co miesiąc w 2 fazie okresu, zalecam zastosowanie się do wcześniejszych uwag:)
Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiale napisane?
W razie wątpliwości proszę pytać-chętnie odpowiem.
Pozdrawiam;)

6

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Witam Wszystkich na forum.Puchnięcie nóg może być spowodowane również reakcją na uczulenie- tego nie można wykluczyć. Nadmiar kwasów Omega 3 nie jest szkodliwa,no ale zależy jeszcze o jakich ilościach dokładnie piszemy:)

7

Odp: Kwasy omega 3 - dlaczego warto je spożywać ?

Nie jem mięsa od jakiegoś czasu i dlatego staram sie regularnie spożywać jakąs rybkę. Głównie to jest właśnie łosoś lub makrela. Mam więc pytanie czy odpowiednio dobrane przyprawy mają jakieś znaczenie dla omega-3 ? Czy jakaś przyprawa niweluje ten kwas lub coś w tym rodzaju?