1

Temat: "E" w żywności

Czy wszystkie „polepszacze” dodawane do żywności (czyli to co jest tam poukrywane pod nazwą „E…”) są szkodliwe?

2

Odp: "E" w żywności

Tzw. „E” czyli dodawane do żywności polepszacze to barwniki, konserwanty, emulgatory (emulgatory to substancje pozwalające połączyć się dwóm niemieszającym się składnikom: wodzie i tłuszczom). Te ostatnie występują też w nieprzetworzonej żywności. „E” mają za zadanie nadać żywności zachwycający wygląd, poprawić jej smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, ale też spulchnić czy zagęścić produkty. Dodawane są nie tylko do przekąsek typu chipsy lub słodkich napojów. Znajdziemy je również w płatkach zbożowych czy bakaliach, nabiale- dlatego warto zadać sobie trochę trudu i czytać skład produktu.. czy wszystkie „E” są szkodliwe? Nie- E300 to np. kwas askorbinowy, czyli po prostu witamina C. Uważa się że część z  tych substancji nie maj wpływu na nasze zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, ze części z tych polepszaczy warto unikać, bo kiedy spożywane są długo i w dużych ilościach nie pozostanie to obojętne dla naszego zdrowia.

3

Odp: "E" w żywności

„e” zgodnie z przepisami europejskimi są pooznaczane trzycyfrową liczbą. Każda taka setka dotyczy innej grupy. I tak pierwsza cyfra oznacza przeznaczenie substancji a dwie kolejne odnoszą się do jej pochodzenia. Znalazłam następujący podział: E 100-E199 to barwniki i pigmenty, E 200-E299 to środki konserwujące, E300-399 to sole i kwasy (czyli przeciwutleniacze), E400-E499 to środki zagęszczające, emulgatory i stabilizatory, E500-E599 to dodatki różne (jak np wodorowęglan amonu i sodu -soda oczyszczona, dodawane do proszków do pieczenia), E600-E699 to wzmacniacze smaku i zapachu, E700-E799 to antybiotyki,  E900 to substancje słodzące i glazurujące drażetki, E1300–E1400 to modyfikowane skrobie

4

Odp: "E" w żywności

ja akurat lubię wiedzieć co jem więc kupując jedzenie staram się czytać etykietki. Najfajniej byłoby spożywać jedzenie jak najmniej przetworzone, ale mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach to utopia. Czytałam gdzieś, że przeciętnie spożywamy około 5,5 kg (SIC!!!!) różnych dodatków typu E w ciągu roku. Jak pisałam, trochę się interesuje tematem więc poniżej przedstawiam te „E”z grupy konserwantów i barwników, których lepiej unikać:

E 102 -tartrazyna (znajdziemy ją w takich produktach jak napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy; u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentracja);

E 104 żółcień chinolinowa ( napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę)

E 110 żółć pomarańczowa (gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;  powoduje nasilenie objawów astmy)

E 122 azorubina ( aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość)

E 123 amarant ( ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;  niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze)

E 124 czerwień koszenilowa (kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;  niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci)

E 127 erytrozyna (konserwowane  wiśnie, koktajle wiśniowe; dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą)

E 131 błękit patentowy ( barwione słodycze, lody; niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy)

E 132 indygotyn ( słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;  reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze).

E 142 zieleń ( słodycze, lody, kremy; reakcje alergiczne, astmatyczne)

E 150a – E150d karmel ( słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne; problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości)

E 151 czerń brylantowa ( wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków)

E 173 aluminium ( stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów; może powodować choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego)

E 180 litorlubina (sery; reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe)

5

Odp: "E" w żywności

to ja dodam jeszcze ze z grupy konserwantów i przeciwutleniaczy szkodliwe są:

E 211 - benzoesan sodu- rakotwórczy. Bardzo powszechnie stosowany konserwant. najskuteczniej hamuje rozwój drożdzy i pleśni i dlatego najchętniej dodawany jest do produktów kwaśnych, gdzie namnażanie bakterii jest najmniejsze. osoby uczulone na aspirynę mogą na niego reagować wysypką i bólami brzucha. źle znoszą go także astmatycy.

E 249 - szkodliwy przy nadciśnieniu, reaguje z białkiem tworząc rakotwórcze nitrozaminy

E 250 - szkodliwy przy nadciśnieniu, azotyn sodu. konserwuje szynkę i inne wędliny. chroni przed zatruciem Clostridium botulinum i wytwarzanym przez nie jadem kiełbasianym. Niestety wchodzi w reakcje z białkiem w wyniku czego mogą powstawać rakotwórcze nitrozaminy.
E 451 - trójfosforan pięciopotasowy- zakłóca trawienie- zagęszczacz. w dużych ilościach moze pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza.

E 452 - polifosforan sodu- zakłóca trawienie stosowany w serach i wędlinach. utrwala czerwoną barwę. a w drobiu przeciwdziała żółknięciu spowodowanym utlenianiem tłuszczu. zatrzymuje wodę w mięsie powiększajac jego masę...

6

Odp: "E" w żywności

no tak..ale gdyby nie "e" (przynajmniej te niektóre) to przechowywanie żywnosci byłoby znacznie trudniejsze.. jak zawsze: każdy kij ma dwa końce. ale zgadzam się z jednym: zawsze lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.. ze swej strony uważam, że częściej powinno sie mowic o szkodliwości "zwykłych" dodatkow ktorych uzywamy każdego dnia czyli cukru i soli...