1

Temat: syrop glukozowo- fruktozowy a cukier. Co gorsze?

gdzies ostatnio przeczytalam ze syrop glukozowo- fruktozowy to straszne świństwo. zaczełam więc uważniej czytać etykiety i zdebiałam.. jest go wszędzie pełno..stąd moje pytanie: wybierac produkty, ktore maja w składzie cukier, czy te z syropem glukozowo- fruktozowym? który z nich jest mniej zdrowy?

2

Odp: syrop glukozowo- fruktozowy a cukier. Co gorsze?

I to i to jest szkodliwe i najlepiej byłoby unikac ich obu.Czasem czytamy etykiety produktów i w składzie nie znajdujemy cukru. Ale nie ma się z czego cieszyć jeśli zastąpiono go syropem glukozowo- fruktozowym. Znajdziemy go w napojach bezalkoholowych, przetworach owocowo-warzywnych (dzemy), wyrobach piekarskich i cukierniczych, słodyczach, produktach mlecznych (jogurty, serki). Syrop ten jest otrzymywany z kukurydzy, która jest przetworzona na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony z glukozy i fruktozy. Zastąpił on cukier bo jest w płynnej formie (łatwiej to wykorzystać w produkcji), ma dłuższy termin przydatności do spożycia i jest dla producentów po prostu tańszy

3

Odp: syrop glukozowo- fruktozowy a cukier. Co gorsze?

dlaczego syrop glukozowo fruktozowy jest zły? Bo to cukier w czystej postaci. I w dodatku jest to cukier prosty - nie ma żadnych wartości odżywczych. Węglowodany złożone mają w sobie coś poza samym cukrem – choćby witaminy czy błonnik. Cukry proste mają wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że po ich zjedzeniu podnosi się nam poziom glukozy we krwi. W związku z tym jesteśmy szybciej głodni, szybciej jemy, częściej i coraz więcej- a to prowadzi do otyłości ale także do cukrzycy, podwyższonego ciśnienia krwi, stanów zapalnych organizmu, zwiększonego ryzyka nowotworów i problemów z sercem. Dlatego czytajmy informacje na opakowaniu- bo to, ze produkt nie zawiera cukru czy sacharozy , wcale nie oznacza ze jest zdrowy

4

Odp: syrop glukozowo- fruktozowy a cukier. Co gorsze?

Nasza wątroba tez „nie lubi” tego syropu. Jak już wspomniano wyżej składa się on z glukozy i fruktozy. Ta druga jest cukrem, który rozkłada się (ulega metabolizmowi) szybciej niż glukoza i zalewa wątrobę. Wątroba w odpowiedzi na to zwiększa syntezę kwasów tłuszczowych i powoduje zwiększone wydzielanie lipoprotein. te lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości, są potem na drodze przemian biochemicznych przetwarzane w lipoproteidy czyli zły cholesterol. Poza tym fruktoza powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę (tzw hormon sytości), co powoduje, że do naszego mózgu nie dociera informacja, że jesteśmy najedzeni, wiec jemy więcej- stąd otyłość

5

Odp: syrop glukozowo- fruktozowy a cukier. Co gorsze?

nawet w SOKU marchewkowym jest to świństwo... i to całkiem znanej cenionej firmy...ech..