1 2012-11-19 11:33:23

Temat: Jeśli nie cukier

W zeszłym tygodniu wykryto u mnie cukrzycę. Bardzo boję się tej choroby i pogorszenia stanu zdrowia. Jednak nie jestem wstanie przełknąć gorzkiej kawy, której nie umiem sobie odmówić. Czym ją mogę posłodzić jeżeli nie ma to być cukier?

2 2012-11-20 12:43:33

Odp: Jeśli nie cukier

Moja Teściowa też ma cukrzycę. Można całkiem normalnie żyć z tą chorobą smile Mieszkamy z Teściami i czasem prosi mnie o zamówienie ksylitolu. To taki naturalny słodzik z brzozy smile Teściowa słodzi nim napoje, ciasta i dżemy.

3 2012-11-21 11:15:26

Odp: Jeśli nie cukier

Też mam cukrzycę i już od dawna używam ksylitolu. Dużo dowiesz się z http://www.ksylitol.com/.

4 2012-11-22 10:04:44

Odp: Jeśli nie cukier

Ja polecam naturalny słodzik - stevię. Nie jest to sztuczny aspartam ani ksylitol, który mimo wszystko jest nieco kaloryczny. Spróbujcie stevii, a już nigdy nie użyjecie normalnego cukru wink

5 2014-06-30 14:54:09

Odp: Jeśli nie cukier

Moja teściowa też choruje na cukrzycę. W sumie uważam ze to zachorowanie jej na dobre wyszło bo sie wzięła za siebie. Zaczeła jeść rozsądnie, pilnuje leków, częściej z domu wychodzi. W każdym razie w związku z cukrzycą przeszła przez testowanie słodzików (też do kawy). Z tego co wiem ostatecznie zdecydowała się na stevię. Cena tego naturalnego środka stopniowo sie obniza i jest już w sumie porównywalna do innych słodzików. Dobrze słodzi, nie zawiera kalorii. Podobno można stevię hodować w doniczce lub w ogródku. Czy któraś z was sie na coś takiego zdecydowała? Jak używa sie już wyhodowanej roślinki?