Temat: Angina - jak j ą skutecznie leczyć ?
Termin angina znany był już od starożytności, wprowadzony został do nomenklatury medycznej przez Hipokratesa jako określenie choroby objawiającej się bólem gardła.
Angina zwana także zapaleniem migdałków w swoim przebiegu atakuje migdałki podniebienne oraz błonę śluzową gardła.
Objawy anginy
Angina rozpoczyna się nagle, a jej objawy podobne są do objawów grypowych. Chory ma poczucie ogólnego rozbicia i osłabienia a gorączka dochodzi nawet do 40 stopni. Charakterystycznym objawem jest znaczne powiększenie bocznych, szyjnych węzłów chłonnych oraz migdałków. Bólowi gardła towarzyszy ostry i gwałtowny kaszel oraz problemy z przełykaniem. Tak jak w przypadku grypy występują bóle mięśni, stawów oraz głowy. W związku z bólem gardła odczuwamy brak apetytu, pojawić się może również nieprzyjemny zapach z ust.
Objawy w przypadku anginy bakteryjnej i wirusowej są takie same. Ponad to w anginie wywołanej przez bakterie pojawiają się białe plamy w okolicy migdałków. Angina może być również objawem innej choroby – mononukleozy zakaźnej – w tedy zazwyczaj mamy do czynienia z zapaleniem migdałków spowodowanym przez wirusy.
Powikłania przy anginie
Powikłania są następstwem nieprawidłowo leczonej lub niedoleczonej anginy. Często gdy objawy ustępują i czujemy się lepiej zaprzestajemy leczenia, jednak wirusy i bakterie nadal pozostają w organizmie. Częstym powikłaniem jest ropień okołomigdałowy spowodowany rozprzestrzeniania się zakażenia na ściana gardła. Objawami ropnia są ból po jednej stronie gardła, trudności z przełykaniem oraz szczękościsk.
Nieleczony ropień prowadzi do rozszerzenia zapalenia, aż do struktur śródczaszkowych. Rzadziej pojawia się przerost migdałków który oprócz bólu gardła charakteryzuje się uciążliwym katarem oraz bólem głowy. Innymi powikłaniami, które mogą być konsekwencją anginy to zapalenie ucha środkowego, zakażenie środkowych oraz dolnych dróg oddechowych, zapalenie wsierdzia oraz mięśnia sercowego, ostre zapalenie nerek.
Przyczyny powstawania anginy
Migdałki podniebienne wraz z innymi tworzą tzw. Pierścień Gardłowy Waldeyra, który jest pierwszą barierą ochronną dla czynników chorobotwórczych przede wszystkim bakterii i wirusów. Ta funkcja naraża je na infekcje a najczęstszą z nich jest właśnie zapalenie migdałków. Czynnikiem infekcyjnym są wirusy oraz bakterie paciorkowca, zarażenie przebiega tym szybciej im dłuższy mamy kontakt z chorym lub im bardziej osłabieni jesteśmy. Zachorowaniu sprzyja spożywanie zimnych napoi oraz nagła zmiana temperatury gardła.
Anginę bakteryjna wywołują bakterie paciorkowca a konkretnie tzw. paciorkowce ropne ( bakterie grupy A beta – hemolizujące). Organizm człowieka jest doskonałym środowiskiem dla bakterii ponieważ rozwijają się w temperaturze 20 – 40 stopni na podłożu zasadowym. Wirusowe zapalenie migdałków powodowane jest Adenowirusami oraz Rhinwirusami. Angina jest chorobą zakaźną przenoszoną droga kropelkową. Zarazić możemy się poprzez kontakt z osoba chorą lub zarażoną oraz przez brak higieny osobistej.
Leczenie anginy
Leczenie anginy uzależnione jest od jej przyczyny, najskuteczniejsza jest antybiotykoterapia. gdy mamy do czynienia z anginą bakteryjną stosuje się penicylinę lub erytromycynę. jeśli przyczyna jest wirus leczenie przepisywane jest na podstawie posiewu oraz antybiogramu. Aby zbić wysoka gorączkę należy przyjmować aspirynę i paracetamol.
Po wystąpieniu pierwszych objawów powinniśmy zaprzestać jedzenie słodyczy, wypieków z białej maki, fast fordów, alkoholu, kawy oraz herbaty.
Choremu zaleca się picie ciepłej wody z cytryna lub imbirem, stałe uzupełnianie płynów oraz by złagodzić ból powinno się spożywać posiłki w formie płynnej lub miękkiej. Pomocne może się okazać leczenie ziołami, należy to jednak skonsultować z lekarzem. Do najpopularniejszych metod należy płukanie gardła naparem z szałwii, picie herbaty z tymianku lub płukanie gardła rozcieńczoną nalewka propolisowi.
Zapobieganie anginie
Angina jest chorobą bardzo rozpowszechnioną i wydaje się niemożliwym jej skuteczne zapobieganie. W okresach wzmożonej zachorowalności warto unikać przeludnionych miejsc. Należy dbać o higienę, często myc ręce, wietrzyć pomieszczenia, w których przebywamy. W chłodne dni nie warto narażać się na zimno tylko założyć dodatkowa parę skarpet i czapkę. Aby wzmocnić swoją odporność powinniśmy wzbogacić swoja dietę o świeże warzywa i owoce
i pełnowartościowe produkty zawierające niewielka ilość cukru.
D.Wysocka