Temat: Zapalenie jelita grubego

Dla zapalenia jelita grubego charakterystyczny jest przewlekły lub ostry stan zapalny błony śluzowej. Zazwyczaj dzieje się tak w skutek infekcji wirusowej lub bakteryjnej. Jeżeli oprócz stanu zapalnego występuje też odruch wymiotny, to  możemy mieć do czynienia z zapaleniem żołądka.

Oznaką zapalenia jelita grubego lub okrężnicy mogą być też plamki krwi lub śluzu w kale oraz bóle brzucha.

Objawy zapalenia jelita grubego:

Głównymi objawami zapalenia jelita grubego są:
-bóle brzucha,
-długotrwałe biegunki lub zaparcia,
-krew w stolcu
-utrata wagi
-osłabienie organizmu
-zapalenie jamy ustnej

Przy zapaleniu jelita grubego rzeczą charakterystyczną jest to, że występujące objawy naprzemiennie nasilają się i łagodnieją. Zawyczaj jest też tak, że choroba nie zajmuje całego narządu, a występuje tylko w poszczególnych partiach, zwykle w części dolnej (okolice odbytnicy i okrężnicy).

Diagnostyka:

Aby możliwe było zdiagnozowanie choroby, podobnie jak przy innych schorzeniach ważne jest wykonanie badań. Przy dolegliwości jaką jest zapaleniu jelita grubego bardzo ważne jest badanie krwi aby sprawdzić wartość HGB, wskaźnik OB oraz poziom żelaza i białka. Innym wykonywanym w tej sytuacji badaniem jest badanie kału, a także badanie endoskopowe jelita grubego takie  jak kolonoskopia czy rektoskopia.

Leczenie zapalenia jelita grubego:

Jeżeli stadium choroby jest wczesne a objawy łagodne to wystarczy podanie leków takich jak sulfasalazyna i mesalazyna. Przy nasileniu objawów zazwyczaj konieczne jest leczenie szpitalne. Osoby chore często odżywiane są przez kroplówkę. Jeśli przypadek jest ciężki przeprowadza się operację chirurgiczną. Przy zapaleniu jelita grubego trzeba pamiętać o rzeczy najważniejszej – przestrzeganiu diety.  Zaleca się spożywanie pszennego pieczywa, sucharek,  kaszy drobnoziarnistej oraz ziemniaków. Zabronione jest jedzenie produktów słodkich, np. słodkich napojów, soków, miodu, słodkich owoców a także jedzenia galaretek i dżemów, suszonych owoców oraz warzyw strączkowych, kapusty, czosnku, cebuli, rzodkiewki.