Oczy podobnie jak reszta naszego ciała posiadają zarówno unaczynienie, jak i unerwienie. Wynika stąd, że wszystkie procesy ogólnie szkodzące naczyniom lub nerwom, mogą też zaszkodzić naszym oczom. Mowa tu na przykład o zmianach miażdżycowych toczących się w blaszce ściennej naczyń. Chociaż miażdżyca lokuje się najczęściej w naczyniach wieńcowych serca, u części osób najbardziej zajęte mogą być naczynia oka. Jeśli nasz poziom cholesterolu ogólnego, a zwłaszcza frakcji LDL jest wysoki, należy zwrócić znaczną uwagę na swoją dietę. Tłuste pokarmy, zwłaszcza tłuste mięso, sery żółte, kremy i kaloryczne ciasta sprzyjają miażdżycy i przyspieszają degenerację naczyń. Dieta ma tez istotne znaczenie dla cukrzyków. Jednym z powikłań cukrzycowych jest zwyrodnienie naczyń i drobnych nerwów oka. Dzieje się tak szczególnie często przy niewyrównanej cukrzycy i utrzymujących się we krwi wysokich poziomach glikemii. Nikotyna wpływa niekorzystnie na większość układów naszego ciała, dlatego oczy nie są w tym przypadku wyjątkiem. Dodatkowe działanie drażniące mają substancje smoliste zawarte w dymie papierosowym. Aby doszło do uszkodzenia nerwu wzrokowego przez etanol, musi on być spożyty w ilości toksycznej, znacznie przewyższającej zwyczajowo przyjmowane dawki. Inny rodzaj alkoholu- metanol jest toksyczny dla nerwu wzrokowego w każdej dawce.