Temat: Dlaczego warto dodawać do posiłków oliwę z oliwek ?
No właśnie! Jak to jest z tą oliwą z oliwek? Czy naprawdę warto dodawać ją do posiłków? Jeśli tak, to dlaczego i w jakich ilościach?
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet
Pierwsze w Polsce forum medyczne dla kobiet :) poruszamy tematy które interesują w największym stopniu kobiety. Dołącz do naszej społeczności i poznaj wypowiedzi kobiet odnośnie problemów zdrowotnych które być może dotyczą także Ciebie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Medycyna naturalna » Dlaczego warto dodawać do posiłków oliwę z oliwek ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No właśnie! Jak to jest z tą oliwą z oliwek? Czy naprawdę warto dodawać ją do posiłków? Jeśli tak, to dlaczego i w jakich ilościach?
Oliwa z oliwek jest bardzo cennym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla zachowania równowagi pomiędzy poziomem tzw. dobrego (HDL) i złego (LDL) cholesterolu w naszym organizmie.
Oliwa bogata jest w sterole, dzięki czemu wpływa na ograniczenie wchłaniania spożytego cholesterolu oraz przeciwutleniacze (tokoferole, składniki fenylowe i karoteny), które zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Oprócz tego jest dobrym źródłem witamin A, D, E jak i minerałów, w tym potasu, wapnia i magnezu. To wszystko sprawia, że oliwa z oliwek ma właściwości przeciwstarzeniowe, zapobiega przesuszaniu naskórka, jak i stanowi dobry budulec dla pięknych włosów i paznokci.
Na oliwie z oliwek można smażyć, jak również dodawać ją do wszelkiego rodzaju sałat i sałatek. Jest to produkt lekkostrawny, działający ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga też przy kłopotach z zaparciami, w takim przypadku dobrze jest rano na czczo wypić łyżkę oliwy z oliwek i popić ją szklanką ciepłej wody.
Ja piję już od dłuższego czasu oliwę właśnie na żołądek i jelita fakt nie można przesadzać bo czasem może człowieka żółć zalać :-) ale generalnie jest lepiej uspokoiło się w żołądku itd.
Ja pije codziennie rano na czczo no i sprawdzajcie czy jest extra virgin faktycznie bo na rynku sporo podórbek jest ostatnio ...
Ja piję już od dłuższego czasu oliwę właśnie na żołądek i jelita fakt nie można przesadzać bo czasem może człowieka żółć zalać :-) ale generalnie jest lepiej uspokoiło się w żołądku itd.
Ja pije codziennie rano na czczo no i sprawdzajcie czy jest extra virgin faktycznie bo na rynku sporo podórbek jest ostatnio ...
I to picie na czczo już Ci wystarcza czy dodatkowo używasz jej na przykład do sałatek i smażenia? Masz jakiś sposób na odróżnienie podróbki od prawdziwej oliwy extra virgin?
Ponadto Grecy np. używają do wszystkiego oliwy i jedzą tyle oliwek głównie po to, żeby zatrzymywać wodę w organizmie. Przy upałach, jakie u nich panują, chroni ich to od odwodnienia.
Jasne, że warto. Nauczył mnie tego mój hiszpański przyjaciel. Twierdzi, że dobre zdrowie i wiecznie młody wygląd zapewnia Hiszpanom oliwa z oliwek. Odkąd pamiętam cierpiałam na wzdęcia. Cokolwiek zjadłam i wypiłam od razu miała wzdęty brzuch. Oprócz tego pojawiały się często problemy z wypróżnianiem. Oliwę stosuje do wszystkiego. Smażę na niej, dodaję do sałatek, na kolację bardzo często jem chleb moczony w oliwie, którą wcześniej lekko solę. Uwierzcie moje problemy naprawdę się skończyły. Szczerze polecam także jedzenie oliwek. Wiem, że nie każdy je lubi, ale teraz można kupić oliwki nadziewane serkiem kozim, lub papryczką-są bardzo dobre.
Przede wszystkim to nie tak że mozna ją do wszystkiego dodawać. Do smażenia jest inny rodzaj a inny jest do sałatek. Ogólnie przyjęło sie że jest bardzo zdrowa- dodawanie oliwy z oliwek do wiekszości dań umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A,E,D, K. Nie każdemu jednak pasuje jej specyficzny smak i zapach. Doskonale nadaje sie również do celów kosmetycznych. Jest świetnym dodatkiem do pilingów, maseczek. Ma działanie intensywnie nawilżajace. Przed zakupem warto dokładnie przyjżeć sie oliwie- prawdziwa w lodówce mętnieje i staje sie gęściejsza.
Na oliwie nie można smażyć bo jest wtedy trująca! Oliwe tylko na zimno można stosować i w ten sposób warto podobnie jak inne tłoczone na zimno oleje
Oliwa z oliwek pomaga w trawieniu i ułatwia wchłanianie wapnia. Przyczynia się również do poprawy wyglądu skóry. Zawiera witaminy A, D, K i szczególnie istotną dla zdrowia witaminę E. Tłuszcze jednonienasycone w oliwie z oliwek obniżają poziom glukozy we krwi, będąc tym samym korzystne dla chorych na cukrzycę. Jest również przeciwutleniaczem, ułatwia przepływ sercowo-naczyniowy i pomaga spowolnić proces starzenia się komórek.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Medycyna naturalna » Dlaczego warto dodawać do posiłków oliwę z oliwek ?
Forum oparte o: PunBB