Temat: Ból i obrzęk po szczepieniu dziecka
Mój synek ma miesiąc. Miał szczepienie na gruźlicę. Niestety już kilka godzin po szczepieniu miejsce wkłucia stało się bolesne, obrzęknięte i twarde
Co to może oznaczać? Czym mam smarować miejsce wkłucia?
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet
Pierwsze w Polsce forum medyczne dla kobiet :) poruszamy tematy które interesują w największym stopniu kobiety. Dołącz do naszej społeczności i poznaj wypowiedzi kobiet odnośnie problemów zdrowotnych które być może dotyczą także Ciebie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Forum poród i połóg » Ból i obrzęk po szczepieniu dziecka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mój synek ma miesiąc. Miał szczepienie na gruźlicę. Niestety już kilka godzin po szczepieniu miejsce wkłucia stało się bolesne, obrzęknięte i twarde
Co to może oznaczać? Czym mam smarować miejsce wkłucia?
Nie ma powodu do obaw. Jest to fizjologiczna reakcja organizmu dziecka na szczepienie. Jest uzależniona głównie od składników szczepionki oraz wrażliwości dziecka. Dlatego nie u wszystkich dzieci występuje.
Najlepiej przykładać miejsce wkłucia gazą nasączoną roztworem sody oczyszczonej nasączając co jakiś czas. Roztwór przygotowujemy tak: łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczamy w pół szklanki letniej wody. Można także zamoczoną w roztworze gazę zabandażować i co ok. godzinę nasączać.
Niekiedy opisanym przez Ciebie objawom towarzyszy jeszcze gorączka.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Forum poród i połóg » Ból i obrzęk po szczepieniu dziecka
Forum oparte o: PunBB