Temat: Jaka dieta wzmocni włosy?
Moje włosy są suche, cienkie i wypadają. Co mogę wprowadzić do mojej diety, aby wzmocnić włosy? Jakie produkty mam jeść? Czy rzeczywiście dieta może wpływać korzystnie bądź negatywnie na kondycję włosów?
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet
Pierwsze w Polsce forum medyczne dla kobiet :) poruszamy tematy które interesują w największym stopniu kobiety. Dołącz do naszej społeczności i poznaj wypowiedzi kobiet odnośnie problemów zdrowotnych które być może dotyczą także Ciebie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Pielęgnacja i wypadanie włosów - łysienie » Jaka dieta wzmocni włosy?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moje włosy są suche, cienkie i wypadają. Co mogę wprowadzić do mojej diety, aby wzmocnić włosy? Jakie produkty mam jeść? Czy rzeczywiście dieta może wpływać korzystnie bądź negatywnie na kondycję włosów?
Tak, składniki diety mają wpływ na stan włosów. Dla kondycji włosów i paznokci mają znaczenie witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Źródłem witamin z grupy B są np. płatki owsiane, pieczywo razowe, otręby, nasiona słonecznika i dyni, nabiał, jaja czy zielone warzywa liściaste. Witamina A występuje np. w warzywach pomarańczowych, zielonych i żółtych, a witamina E - w kiełkach zbóż i olejach. Możesz również pić napar z dzikiej róży i pokrzywy, gdyż tam także są duże ilości tych witamin. Ewentualnie możesz zakupić w aptece gotowe suplementy diety.
Ja do tego dołożę jeszcze drożdże piwne - naprawdę zawierają bogactwo witamin, szczególnie tych dobrych dla włosów!
Dieta ma wpływ na włosy. Jeśli zależy ci na tym, aby je wzmocnić zadbaj, aby w twoim jadłospisie znalazły się produkty bogate w: magnez (kasza gryczana), żelazo (wątróbka, buraki), selen (płatki kukurydziane). Możesz zaopatrzyć się w preparaty wzmacniające cebulki włosów, np. z wyciągiem ze skrzypu polnego, pokrzywy, rzepy, kapsułki z witaminą H - biotyną. Aby zapobiec wypadaniu włosów możesz przyrządzić maskę z paru kropli nafty, żółtka i oleju. Taką maskę nakłada się na skórę głowy i włosy na godzinę przed myciem głowy. Zabieg mezoterapii skóry głowy stosuje się w przypadku włosów słabych i potrzebujących odżywienia.
ja bylam na takim zabiegu z osoczem bogatopłytkowym w medycynie urody zeby mi wzmocnic wlosy, wiec to na pewno jest ale ale rozmawialam z pania doktor i powiedziala ze trzeba podejsc do tematu kompleksowo np naparz pokrzywy tez pomaga no i te pestki dyni tak samo takze tyle wiem podobno nawet szczotkowanie włosów pobudza ukrwienie skory głowy,lepsze ukrwienie-lepsze odżywienie a co zaty idzie odżywienie cebulek ale chyba to tez trzeba robic umiejetnie
a z diety to jeszcze A i grupa B
Mezoterapia z wykorzystaniem osocza bogatopłytkowego jest stosowana dla osób z łysieniem plackowatym, jak i z włosami wyjątkowo słabymi, wymagającymi odżywienia. Koncentrat bogatopłytkowy uzyskuje się z własnej krwi pacjenta. Ostrzykuje się nim skórę głowy pacjenta. Ma to pobudzać cebulki włosów do wzrostu.
Warto bazować na zdrowych produktach, które są pozbawione chemii, to moim zdaniem najważniejsza sprawa od której zaczynamy, a drugą rzeczą są dobre kosmetyki mające na celu wzmocnienie struktury włosów.
A może ci brakuje cynku w organizmie? Kiedyś też miałam takie problemy związane z wypadaniem włosów, i po zrobieniu dokładnych badań okazało się że mam niski poziom cynku we krwi. Zresztą gdyby nie portal adamed expert to nigdy bym nie wpadła na to że mogę mieć jakieś braki w organizmie. Widocznie zdrowe odżywianie to nie wszystko
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zdrowie Forum - porady medyczne dla kobiet » Pielęgnacja i wypadanie włosów - łysienie » Jaka dieta wzmocni włosy?
Forum oparte o: PunBB