dziewczyny, mam 29 lat i zdecydowałam się na metodę nakładek Clear Aligner, bo od dawna już powinnam nosić aparat, ale przerażała mnie wizja zadrutowania na kilka lat nie mam ogromnej wady, ale za to bardzo widoczną, górna jedynka mocno wsunięta do środka, a dwójka mocno wysunięta na zewnątrz. Kilku ortodontów już mi proponowało aparat na 2 lata, ale mam znajomą, której stały aparat zniszczył szkliwo niestety, zamki do stałego aparatu są przymocowywane do zębów, a szkliwo trzeba odpowiednio wypreparować, a potem taki zamek zacementować, aby się trzymał. Zęby po tym nigdy już nie wyglądają tak samo Dlatego jak usłyszałam o Clear Aligner to byłam baaardzo mocno zainteresowana. Na stronie producenta znalazłam listę gabinetów w Polsce, które mają licencję na leczenie tą metodą. pamiętajcie, żeby to sprawdzić, bo w necie czytałam, że wiele gabinetów, które nie mają licencji stosuje jakieś "chińskie" folie do robienia nakładek. W moim województwie tylko jeden lekarz się tym zajmował z gabinetu Rojek Dental w Olsztynie. Pojechałam na konsultacje. Okazało się, że moją wadę można leczyć nakładkami. Byłam przeszczęśliwa Lekarz robi zdjęcie rtg, potem pobiera wycisk zębów i za jego podstawie komputerowo oblicza ile czasu będzie trwało leczenie. U mnie jest to 6 miesięcy każdego miesiąca dostajesz komplet 3 nakładek (soft, medium, hard), każdą z nich nosisz przez tydzień na jednym łuku. Nie można niestety leczyć 2 łuków na raz. Są całkowicie niewidoczne, nie przeszkadzają w mówieniu, nie obcierają, jeśli na początku są trochę niewygodne to dentysta może Ci je lekko przyciąć, tak, aby nie zachodziły na dziąsła. Na początku trudno się je ściąga, bo mocno przylegają, ale do tego można się przyzwyczaić. Nakładki nosisz przez 21h dziennie, ściągasz do jedzenia, żeby ich nie uszkodzić i myjesz szczoteczką z pastą Po miesiacu idziesz do dentysty i on robi Ci kolejne zdjęcie rtg oraz pobiera wycisk na kolejne nakładki. Jest to o tyle dobre, że ciągle jesteś pod kontrolą specjalisty i widzisz, jakie efekty dają nakładki. Ja za takie wizyty nie płaciłam nic, tylko za same nakładki. W chwili obecnej mam już 2 komplet nakładek (czyli 2 miesiąc leczenia), powiem szczerze, że czuję trochę, jakby mnie ciągnęły te najgrubsze - hard, ale to jest tylko delikatne uczucie. Ja polecam wszystkim Clear Aligner Jestem mega zadowolona.