Tran jest rzeczywiście tak dobry, jak się o nim powszechnie sądzi. Jest ceniony nie tylko za swoje za wysokie właściwości odżywcze, ale również kosmetyczne. Najważniejsze substancje, które zawiera to: witaminy A i D, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, brom i jod. Niegdyś stosowano go nie tylko w celu wzmocnienia organizmu, ale też aby zapobiegać krzywicy. W drugiej połowie ubiegłego wieku badania wykazały jednak istotną rolę kwasów tłuszczowych typu omega-3 w zapobieganiu chorobom układu naczyniowo-krwionośnego. Tran istotnie wpływa też na system odpornościowy organizmu, obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnia wzrok, poprawia stan skóry, zapobiega stanom zapalnym, a nawet łagodzi objawy astmy. Jest bardzo polecany w okresach wytężonej pracy, zarówno umysłowej (polepsza koncentrację, proces zapamiętywania, a nawet niekiedy zmniejsza nadpobudliwość), jak i fizycznej - ze względu na wspomniane właściwości wzmacniające.
Warto pamiętać, że tran zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (kumulujące się w organizmie), dlatego nie należy go stosować w nadmiarze, czyli ponad zalecaną dzienną normę, przedawkowanie może bowiem prowadzić do hiperwitaminozy i związanych z tym działań ubocznych.