Stres towarzyszy nam dziś niemal każdego dnia. Problemy ze szkołą, pracą, życiem codziennym często wpędzają nas w błędne koło ciągłego napięcia. Aby dobrze radzić sobie ze stresem organizm musi być dobrze wyposażony w niezbędną ku temu energię. Bardzo ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak jemy. Jedzenie w pośpiechu, na stojąco, przypadkowe spożywanie produktów o nieregularnych porach nie sprzyja naszemu odpoczynkowi. Warto zadbać o systematyczne pory posiłku i choć jeden z nich jeść powoli, spokojnie, celebrując sam moment jedzenia. Duża rolę w walce ze stresem ma rzeczywiście magnez. Jego lepsze przyswajanie zapewnia witamina B6. Bogatym źródłem magnezu są orzechy, kasze, otręby pszenne, nieprzetworzone ziarno, banany, kakao i czekolada, zwłaszcza gorzka. Nie ograniczajmy zanadto węglowodanów- są one niezbędne, aby nasz mózg posiadał niezbędną energię do pracy.