Piszesz w taki sposób, że nie wiedziałem czy potrafisz sklecić jakieś zdanie. Przynajmniej zdatne do czytania. I wyrażenia ciekawej opinii, o ile zależy tobie na jakiejś opinii która będzie znacząca.
No to zaczynamy. Soki to wartościowe źródło witamin, częściej ludzie myślą tutaj tylko o owocach i warzywach takich jak. Marchewka, pomidor czy burak. A zapominają o ogórkach, sałacie, i innych rzadziej stosowanych w sokach przetwarzanych przemysłowo. Mają one małe ilości witamin (mowa o tych sklepowych), ponieważ są one wytracane w czasie produkcji. Taki sok ma się sprzedać po kilku miesiącach, przez co poddawany jest obróbce. I nie zawiera duże ilości witamin. Oczywiście możemy się tutaj sprzeczać bo np.: z róży można uzyskać sok w którym zachowają się w większości czyli około 2/3 wartości początkowej.
Watro stosować wyciskarki które działają w okolicach 60 obr./min. I nie posiadają noży, tylko specjalne ślimaki do wyciskania soków. Dzięki czemu po przetworzeniu posiadamy sok ( który nie jest zanieczyszczony) i pozostałości owoców lub/i warzyw.
Są jeszcze sokowirówki ale przez wysoką temperaturę pracy. Wyniszczają większą ilość witamin. Są świetne do szejków i koktajli ale nie do pełno wartościowych soków.