W leczeniu chorób reumatycznych bardzo ważne jest leczenie kompleksowe, wielotorowe. Jednym słowem obok farmakologii należy równocześnie prowadzić odpowiedni tryb życia, stosować właściwą dietę, poddać się rehabilitacji, a czasem też psychoterapii. Nie ma jednej metody leczniczej, gdyż każdy chory wymaga odmiennego sposobu leczenia, zależnego od rodzaju i indywidualnego przebiegu choroby.
Tak jak wspomniałam w leczeniu można dodatkowo stosować różne zabiegi lecznicze, są to masaże, ćwiczenia usprawniające, masaże wodne (hydroterapia), elektroterapia (diatermia), termoterapia (leczenie ciepłem lub zimnem, czyli krioterapia), ultrasonoterapia, można też skorzystać z leczenia sanatoryjno-uzdrowiskowego lub poddać się medycynie alternatywnej, np. akupunkturze, akupresurze czy homeopatii.
Myślę, że przy wyborze metod wspomagających leczenie farmakologiczne najlepiej jest jednak zdać się na lekarza, który wybierze najwłaściwsze i najskuteczniejsze dla danego pacjenta. Bardzo ważne jest też, aby przed poddaniem się jakimkolwiek metodom leczenia alternatywnego skonsultować to z lekarzem prowadzącym, a tym bardziej nie wolno odstępować od ustalonego przez niego trybu leczenia.